Roze Woensdag?

Roze Woensdag is een feest voor iedereen! Het is al jarenlang één van de grootste en meest bekende LHBTIQ+ evenementen van Nederland. Maar niet iedereen is vrij om mee te feesten. Wereldwijd zijn er nog steeds mensen die om hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit niet zichzelf kunnen zijn, ook in Nederland. Naast dat we feestvieren op Roze Woensdag, staan we stil bij deze mensen die niet in vrijheid kunnen vieren wie ze zijn.

Hoewel de LHBTI-mensenrechten relatief goed geregeld zijn, is ook in Nederland op dit gebied genoeg te doen. We lopen achter op landen als Frankrijk en Portugal. Vooral rechten van trans- en intersekse personen zijn nog niet goed geregeld. Ook op maatschappelijk vlak zijn er nog duidelijke uitdagingen. Mensen worden nog steeds aangekeken, uitgescholden, uitgesloten of zelfs aangevallen omdat ze anders zijn of ‘doen’.

Vandaar dat stichting Roze Woensdag ‘bewustwordingsacties’ organiseert. Dit doen we met vrijwilligers, organisaties uit de stad en iedereen die ook graag wil bijdragen aan een wereld waarin mensen vrij en veilig zichzelf kunnen zijn.

Daarnaast hebben we een unieke kans om veel verschillende mensen te bereiken met deze bewustwordingsacties! We vieren Roze Woensdag namelijk tijdens de internationale Vierdaagsemarsen, waar mensen van zo’n 70 verschillende nationaliteiten in mee wandelen. Soms komen de lopers uit landen waar de maatschappelijke situatie van LHBTI-ers duidelijk slechter is dan in Nederland. Aan deze internationale wandelaars kunnen wij iets van liefde voor diversiteit mee naar huis geven. Een zaadje planten, dat wellicht uitgroeit tot -bijvoorbeeld- een Rusland met meer acceptatie voor LHBTI-ers dan er nu is.

Wil jij hieraan bijdragen?

Dat kan! Bijvoorbeeld tijdens het wandelen en feesten kun je bijdragen aan het verspreiden van liefde voor diversiteit! Laat je betrokkenheid merken door een regenboogvlag of Roze Woensdag-sjaaltje te dragen. Loop hand in hand naar de finish, draag een spandoek… Maar het belangrijkste is natuurlijk jouw persoonlijke acceptatie van diversiteit tijdens alle dagen van het jaar, niet alleen op Roze Woensdag. Jouw acceptatie van mensen die niet binnen de ‘normatieve’ hokjes vallen. Dat zit ‘m niet alleen in de kleur roze, of in een regenbooghoedje.

Heb je ideeën voor een zichtbaarheidsactie tijdens Roze Woensdag, wil je bijdragen aan een bewustwordingsactie, of er samen met ons een ontwikkelen, neem contact met ons op met ons op.

In 2019 zijn onderstaande acties georganiseerd:

Café Dapper bezoekt Roze Woensdag Nijmegen

Roze Woensdag is een feest voor iedereen, of je nu LHBTI’er bent of hetero, iedereen voelt zich welkom op Roze Woensdag. Dit jaar organiseert Roze Woensdag samen met café Dapper een zeer speciaal uitje.

Café Dapper is een door COC Nijmegen georganiseerde maandelijkse ontmoetingsmiddag voor LHBTI’ers met een (licht) verstandelijke beperking in Nijmegen. Café Dapper heeft het initiatief genomen om ook landelijke zusterorganisaties uit te nodigen. Vrijwilligers van Dapper klaar staan om de mensen op te vangen.

LHBTI-vluchtelingen bezoeken Roze Woensdag

Naast deze acties steunt stichting Roze Woensdag het Cocktailproject van COC Nijmegen. Het Cocktailproject nodigt LGBTI vluchtelingen die een band hebben met Nijmegen (bijvoorbeeld gewoond op kamp Heumensoord) uit om op Roze Woensdag terug naar Nijmegen te komen om elkaar weer te zien en te feesten zoals ze dat in hun oorspronkelijk land nog nóóit hebben kunnen doen. Om 12.00 uur wordt iedereen ontvangen in Roze Huis Nijmegen door wethouder Visser (Zorg en Welzijn). Samen met de wethouder zal de groep aansluiten bij het feestende publiek langs de route die de Vierdaagsewandelaars afleggen.

Regenboogmemoryspel

Je kunt ook een groot regenboog-memoryspel spelen op de hoek van de Burchtstraat met de Marienburgsestraat. Het spel is gemaakt door Arianne Bruin van Spot for all en het Lesbisch Archief Nijmegen. De memorykaarten tonen beelden over de strijd die is gestreden voor LHBTI-rechten, en de uitdagingen die er nog zijn.

De Pink Rebels toeren weer langs verschillende podia op de wandelroute. Ze starten vroeg in Alverna en eindigen in Nijmegen. Met een nieuw lied met de titel ‘Je bent om te zoenen’ roepen ze op om iedereen te zoenen die je lief vindt.