Roze Woensdag 2022: méér dan een grote roze regenboogfeest!

Gepubliceerd door Arianne op

Op woensdag 20 juli kleurde heel Nijmegen weer roze en regenboog voor een van de grootste lhbtiq+ evenementen van Nederland: Roze Woensdag 2022! 

De derde woens­dag in juli staat in Nijmegen tra­di­tiegetrouw in het teken van accep­tatie en diver­siteit. Maar dit jaar ging Stichting Roze Woensdag nog een stapje verder: nog nooit werd er zo’n breed en inhoudelijk programma voorgeschoteld aan de bezoekers van de Vierdaagsefeesten. Nijmegen kleurde dit jaar extra roze en regenboog op Roze Woensdag, dankzij de enorm drukbezochte Pride Walk en een speciaal programma voor lhbtiq+ jongeren, ouderen, vluchtelingen en (licht)verstandelijk beperkte personen. 

Officiële opening in de Stevenskerk

Roze Woensdag 2022 werd rond het middaguur officieel geopend in de Stevenskerk met een speech van burgemeester Hubert Bruls. Hierna ging presentatrice Angela Verkuijlen in gesprek met Henk Beerten (oud-wethouder en voorzitter EuroGames 2022) en wethouder Cilia Daemen in gesprek over de naderende EuroGames: hét lhbtiq+ sportevent dat van 28 t/m 30 juli plaats zal vinden in Nijmegen. 

Igor van der Vlist (voorzitter Stichting Roze Woensdag) en Joris Bouwmeester (directeur Vierdaagsefeesten) benadrukten hierna het belang van een dag zoals Roze Woensdag tijdens de Vierdaagsefeesten. Zangeres, cabaratière en actrice Kirsten van Teijn zong tijdens de openingsceremonie haar nummers ‘Leven en laten leven’ en ‘Lekker jezelf’. 

roze woensdag 2022

Pride Walk 2022

Na de opening was het tijd voor de derde editie van de Roze Woensdag Pride Walk. Na twee corona-edities met een beperkt aantal deelnemers, was de opkomst dit jaar bizar hoog. Circa 500 personen liepen vol trots door het centrum van Nijmegen tijdens deze protestmars, om aandacht te vragen voor de lhbtiq+ gemeenschap in Nijmegen en ver daarbuiten. Stichting Roze Woensdag is enorm trots op het enorme aantal deelnemers en is direct aan de slag gegaan om in 2023 een nóg mooiere en fijnere Pride Walk te organiseren tijdens de Vierdaagse(feesten). 

roze woensdag pride walk Roze Woensdag 2023

Roze Woensdag Jong & Senior

Bibliotheek Gelderland Zuid, LUX Nijmegen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis sloegen de handen ineen voor Roze Woensdag Jong. Samen met een speciale jongerenredactie hebben zij een sprankelend middagprogramma in elkaar gezet voor lhbtiq+ – jongeren.

In de bibliotheek was er een toffe show met kersverse drag queens. Maar er kon ook geshopt worden, want diverse lhbtiq+ schrijvers en zelfs sieradenmakers stonden daar paraat met hun must haves. In LUX werden schrijvers, booktokkers en inspirerende gasten geïnterviewd. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis kon je je samen met Terra Nova in gesprek over hoe jouw ideale samenleving eruit ziet. Buiten op het Mariënburgplein waren informatiekraampjes te vinden van o.a. COC Regio Nijmegen en de jongerenvereniging voor lhbtiq+’ers: Dito.

Bekijk hier alle foto’s van Roze Woensdag Jong

Daarnaast was er ook een speciaal programma opgesteld voor lhbtiq+ – ouderen tijdens Roze Woensdag Senior. In de middag kregen de ouderen een aantal optredens, een pubquiz en een bijzonder interview met Mister en Miss Senior Pride voorgeschoteld. Hierna volgde een speciale filmvertoning in LUX van de legendarische film ‘Priscilla Queen Of The Desert’.

 

Cocktail en Dapper

Op Roze Woensdag 2022 was er ook speciale aandacht voor lhbtiq+ vluchtelingen. Cocktail, de werkgroep van COC Regio Nijmegen voor lhbtiq+ vluchtelingen, organiseerde een bijzondere dag voor deze groep mooie mensen. Ze werden warm ontvangen in de Stevenskerk voor de opening van Roze Woensdag, namen deel aan de Pride Walk en bezochten hierna het feest Honey Honey bij de SMKMRKT op de Waalkade. 

Café Dapper organiseerde een gezellige middag voor lhbtiq+’ers met een (licht) verstandelijke beperking. Zij bezochten samen de Vierdaagse, moedigden de wandelaars aan en genoten met elkaar van de zon, heerlijke drankjes en hapjes. 

pride walk 2022 roze woensdag

 

Vierdaagsefeesten: ook één en al roze en regenboog!

Naast het inhoudelijke programma van Stichting Roze Woensdag werd er door een groot aantal cafés en podia ook veel aandacht besteed aan Roze Woensdag. Bij de lhbtiq+ horeca, zoals de Regenboog en Marcus Antonius, was het drukker dan ooit tevoren. Maar ook andere podia, zoals de podia op Hertogplein, Faberplein, Grotestraat en SMKMRKT op de Waalkade, besteedden aandacht aan Roze Woensdag. Diverse ondernemers in het centrum hadden hun etalages aangepast voor deze dag, die in het teken stond van inclusiviteit en diversiteit. 

Bekijk hier alle foto’s van Roze Woensdag 2022

roze woensdag 2022

 

Word ‘Vriend van Roze Woensdag’

Wil jij Stichting Roze Woensdag helpen om volgend jaar, op woensdag 19 juli 2023, een nóg mooiere en indrukwekkendere Roze Woensdag neer te zetten? Dat kan! Je kunt namelijk ‘Vriend van Roze Woensdag’ worden. Op deze manier hoopt de stichting extra financiële middelen in te zamelen om nóg betere events met meer impact te kunnen organiseren. 

Stichting Roze Woensdag is namelijk afhankelijk van vrijwilligers, giften, donaties en sponsoring. Het zou daarom geweldig zijn als je ons als vriend wilt steunen. Dit kan voor 52 euro per jaar. Eén euro per week dus. Want eigenlijk mag het elke week wel Roze Woensdag zijn!

Als je ons wilt steunen, maar € 52,- te veel is, kies dan voor € 26,- of doe een eenmalige donatie. Elke bijdrage is meer dan welkom.

Word ‘Vriend van Roze Woensdag’

Foto’s: Marion Arts en Vierdaagsefeesten