Roze Woensdag 2022: dit jaar kleurrijker dan ooit!

Gepubliceerd door Arianne op

Op woensdag 20 juli is Nijmegen weer dé roze regenbooghoofdstad van Nederland. Stichting Roze Woensdag pakt dit jaar flink uit om op de woensdag van de Vierdaagsefeesten zichtbaarheid te creëren voor de diverse groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. 

Naast het reguliere feestprogramma met tal van kleurrijke artiesten, ligt de nadruk van het inhoudelijke programma op LHBTIQ+ jongeren en ouderen en andere diversiteit.

Roze Woensdag zal gegarandeerd weer een van de drukbezochtste dagen van de Vierdaagsefeesten zijn, maar Stichting Roze Woensdag vindt het belangrijk om ook met een inhoudelijk programma aandacht te vestigen op kwesties binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Omdat wij staan voor een inclusief feest, een feest waar iedereen welkom is worden samen met vele partners verschillende programmaonderdelen georganiseerd, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Roze Woensdag Jong!

De eerste editie van Roze Woensdag Jong! was vorig jaar een groot succes. Daarom vindt dit initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid in 2022 weer plaats. Samen met een speciale jongerenredactie hebben zij een sprankelend middagprogramma in elkaar gezet voor LHBTIQ+ jongeren.

Regenboog Senioren

Daarnaast is er in 2022 voor het eerst ook een speciaal programma opgesteld voor LHBTIQ+  ouderen. Sander Ederveen van Stichting Roze Woensdag: “Dit is een groep die op zoek gaat naar specifiek programma voor hen tijdens de Vierdaagsefeesten, daarom organiseren we een speciaal programma, zo wordt Roze Woensdag steeds meer een feest voor écht iedereen”. In de middag kunnen de bezoekers in het Roze Huis genieten van een aantal optredens, deelnemen aan een pubquiz en getuige zijn van bijzonder interview met Mister en Miss Senior Pride.

Hierna volgt een speciale filmvertoning in LUX van de legendarische film ‘Priscilla Queen Of The Desert’.

Café Dapper

Café Dapper is een maandelijkse ontmoetingsmiddag voor LHBTIQ+ ers met een verstandelijke beperking. Op 20 juli bezoekt deze groep Roze Woensdag en halen ze de Vierdaagse-wandelaars feestelijk en kleurrijk binnen.

Cocktail

Cocktail is een maandelijkse ontmoetingsavond voor LHBTIQ+ vluchtelingen. Nog altijd is het in sommige landen gevaarlijk om jezelf te zijn als LHBTIQ+-er. Daarom vluchten sommigen voor hun eigen veiligheid naar Nederland. Cocktail heet ze welkom en doen dat ook met een speciale editie tijdens Roze Woensdag.

Steeds meer inhoudelijk programma

Joris Bouwmeester, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten: “De Roze Woensdag is de afgelopen jaren steeds groter geworden en dat is iets waar we als stad trots op mogen zijn. Inclusie en acceptatie zijn belangrijke waarden voor de Vierdaagsefeesten. We moeten hier echter wel aandacht voor blijven houden. Daar zorgt Stichting Roze Woensdag in samenwerking met vele partners voor. Zo bouwen we aan een feest voor iedereen”.

Oproep aan Nijmegen: overspoel de stad met roze en regenboog!

Zichtbaarheid is dit jaar belangrijker dan ooit voor de regenbooggemeenschap op Roze Woensdag. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt namelijk dat de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap in Nederland stagneert. Nederland maakt in Europa een vrije val wat betreft LHBTIQ+ rechten en staat nu volgens de jaarlijkse Rainbow Europe Index op de dertiende plaats binnen de Europese Unie. Daarom roept Stichting Roze Woensdag heel Nijmegen – en iedereen ver daarbuiten –  op om op woensdag 20 juli de regenboogvlag vol trots te hijsen of gedurende de hele Roze Woensdag een roze T-shirt of roze sokken te dragen. Dit kleine gebaar heeft een groot effect, want hiermee toon je solidariteit aan de LHBTIQ+ gemeenschap.

Vriend van Roze Woensdag

Alle events tijdens Roze Woensdag 2022 zijn openbaar en iedereen is van harte welkom. Stichting Roze Woensdag is echter afhankelijk van vrijwilligers, giften, donaties en sponsoring. Daarom is de Stichting de ‘Vrienden van Roze Woensdag’-actie gestart. Voor een klein bedrag naar keuze word je vriend. Hiermee kan de Stichting zich samen haar vrijwilligers  in blijven zetten voor de LHBTIQ+ gemeenschap.
Word vriend via rozewoensdag.nl/vriend.

Wil je meer weten over alle activiteiten op Roze Woensdag 2022?

Kijk dan op rozewoensdag.nl/programma-2022. Daar vind je ook informatie over de verschillende locaties en tijden. Of volg Roze Woensdag op social media via Facebook of Instagram.